Respect

Respect en sportiviteit zorgen ervoor dat we veilig en met plezier de sport kunnen uitoefenen. Daarom hebben we Fair Play, ENC gedragscode en ENC Gouden Gedragsregels opgesteld. Dit beleid is gericht op het maken van duidelijke afspraken om problemen te voorkomen en een respectvolle omgeving te creëren bij ENC Arnhem. Ook haken we aan bij zowel de landelijk sportbonden (KNVB, KNZB, NEVOB, KNHB e.d.) als bij de lokale politiek van de Gemeente Arnhem waar Respect & Sportiviteit hoog in het vaandel staan.

Excessen en soortgelijke uitspattingen door (kader) leden, toeschouwers of welke betrokken persoon van ENC Arnhem zijn, gelukkig, nog steeds te verwaarlozen. In de eerste maanden van 2014 is er een onafhankelijk extern onderzoek gedaan binnen ENC Arnhem op het gebied van “Sportiviteit & Respect”. Het is geweldig dat geconcludeerd is dat ENC Arnhem een goed beleid heeft ten aanzien dit thema. Ook heeft het geleid tot een beleidsvoorstel, want dit is een punt dat vraagt om continue aandacht van de vereniging en haar bestuur.

Aan de hand van een drietal basisprincipes wordt “Sportiviteit & Respect” geborgd;

  • Nieuwe leden op de hoogte brengen van de ENC gedragscode & ENC Gouden Gedragsregels;
  • Aanspreken gedrag ouders indien er sprake is van negatieve coaching.
  • Het beleidsvoorstel is openbaar gemaakt en is te downloaden via deze website;
  • Er is een “gedragsformulier” die ingevuld dient te worden na de gespeelde wedstrijden, waardoor ook het bestuur eerder op de hoogte zal zijn indien er sprake is van ongewenst gedrag tijdens, voor en na de wedstrijden;
  • Er zijn banners met teksten die een link hebben met de ENC gedragscode & ENC Gouden Gedragsregels;
  • Er is een welkomstbrief voor nieuwe leden met als bijlage de ENC gedragscode & ENC Gouden Gedragsregels, waarbij de leden ook tekenen “voor gezien” bij hun inschrijving.

Ook de KNZB is momenteel actief in het creëren van een sportief en veilig zwemklimaat, klik hier voor meer informatie.